/>

Amikor a jobb- és a baloldal nagy része egyazon akció keretében csinál önmagából méretes hülyét, akkor azok, akik jókora adag öniróniával szemlélik a politikát, csakis elismerően csettinthetnek. Igazán kár, hogy Semjén ellopja a show-t, pedig most történnek csak igazán szépségek.

Mert igen, azon mindenki gyönyörűen kivihogta magát, hogy milyen egymás mellé tenni a 2008-as Fidesz-kampányszlogeneket és a mostani kényszeredett magyarázkodást a tandíjról. Jókora adag hitelességet is veszthet vele a kormány, már persze abból a kevésből, ami megmaradt még nekik. De ennek árnyékában ne feledkezzünk el arról sem, mennyire vicces, ahogy a baloldal most azt hörgi, hogy pokolba a tandíjjal. Hogy is volt az, nem ők mondták négy éve, hogy arra szükség van, mert attól lesz minőségibb az oktatás?

Egyik kedvenc játékom azokkal, akik belehergelik magukat egy-egy politikai oldal melletti küzdelembe, hogy megkérem őket, játsszanak csak el egy kicsit a gondolattal, mit mondanának, ha a másik fél lépné meg azt, amit az ő imádottjuk. Az össznemzeti paranoid skizofrénia leggyönyörűbb tüneteit vehetjük ilyenkor észre - érdekes kutatási terület lehetne ez bárki pszichológiaszakosnak, akinek még engedné a kormány, hogy egyetemre járjon.

A jó megoldás persze, mint annyi minden más esetben is, kicsit bonyolultabb a fekete-fehérnél, amire a buta jobb és a buta bal leegyszerűsítené. Mert én például nem csinálnék segget a számból, és ugyanazt mondom, mint amit 2008-ban mondtam: a tandíj igenis elfogadható. A legkisebb baj nem volna azzal, ha bevezetnék - csakhogy. Csakhogy nem mindenkit kizárva az oktatásból a legszűkebb felső réteget leszámítva, és legalább részleges, de inkább teljes átjárhatsággal. Az ideális rendszer valami olyasmi lehetne, amikor csak az elit járhat egyetemre vagy főiskolára, de nem az anyagi, hanem a szellemi elit. Az pedig, hogy kinek az oktatását fizetné az állam, és kitől kérnének tandíjat, egész egyszerűen az előző féléves vagy éves tanulmányi eredmény alapján dőlne el (persze a legrosszabb szociális helyzetűeket kivéve). Ha jól tanulsz, nem kell fizetned, ha rosszul, igen, és bármikor átkerülhetsz a másik kategóriába, no ilyen feltételekkel már nem csak elfogadható, hanem szükségszerű is volna a tandíj. Így gondoltam ezt 2008-ban, még egyetemistaként, és így látom most is. És csak sajnálni tudom, hogy a felsőoktatás értelmetlen beszűkítése és a tandíjmentesség lehetetlen követelései közt ez a lehetőség elvész.


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr514953051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz7004 2012.12.07. 16:21:27

"Az pedig, hogy kinek az oktatását fizetné az állam, és kitől kérnének tandíjat, egész egyszerűen az előző féléves vagy éves tanulmányi eredmény alapján dőlne el (persze a legrosszabb szociális helyzetűeket kivéve)."

Jól értem, hogy egy rossz szociális helyzetű diáknak akkor is jár az ösztöndíj, amennyiben rosszul tanul? Ennek megint mi értelme lenne? Véleményem szerint aki "buta"és/vagy lusta a jó eredményhez, az a diploma helyett egy jó szakmára hajtson inkább!

nandras01 2012.12.07. 19:34:17

"Ha jól tanulsz, nem kell fizetned, ha rosszul, igen, és bármikor átkerülhetsz a másik kategóriába"
valami hasonló már volt, még nagyon anno, a sokszorosan ezelőtti átkosban.
az ösztöndíjrendszer működött így, amikor a havi ösztöndíj mértéke az előző félévi eredmény függvénye volt. ezt szerintemis minden gond nélkül lehetne a tandíjra is alkalmazni, mert szerintem sem eleve ördögi gondolat a tandíj, és valóban segítheti egyrészt az oktatás, másrészt a tanulás minőségi növekedését, ill. eredményorientáltságát.
a jelenlegi rendszerrel sem az a probléma, hogy gyakorlatilag teljes mértékben tandíjkötelessé tették a felsőfokú tanulmányokat, hanem annak a mértéke.
ha jól emlékszem, akkor, amikor bokros a havi 2000 ft tandíjat akarta bevezetni, országos hörgés és fogak csattogtatása volt a reakció, most meg...
( a hök elmehet a picsába a nyavajgásával. teccetek volna előbb gondolkodni)

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.12.07. 20:04:32

ebben is van egy paraméterlista a tandíj+ösztöndíjra endresy.blogspot.hu/2012/12/uzen-az-oktatas.html
Nem a tandíjjal, hanem a "csktandíjjal" van baj
süti beállítások módosítása