/>

Kétség nem fér hozzá, Magyarországon Gaskó István hozta divatba az irreális követelésekkel meghirdetett sztrájkokat. Övé az ősbűn.

Múltkor a postások egy része szállt be mellé a harcba, ők részesedést követeltek a Magyar Posta által eladott ingatlanokból befolyó pénzből. Legközelebb majd az általános iskolások is fejenkénti összeget fognak követelni, ha pályázati pénz érkezik az iskola felújítására.

Most olvasom csak, hogy a jelenleg sztrájkoló BKV-s járművezetők átlagosan bruttó 250 ezer forintot keresnek. Phühh. Ennél a cégnél nem csak a vezetők, az alkalmazottak is pofátlanok? Mert olyanokat is mondanak, hogy "abban az esetben fogadják el a havi hatezer forintos hidegétkezési utalvány helyett a nyolcezer forintos melegétkezési utalványt, ha..." Úgy látszik, már a több is kevesebb, azt is már úgy "el kell fogadni, ha". Persze az való igaz, hogy a melegétkezésit nem lehet cigire költeni. Bár mosóporra sem.

Van egy ajánlatom a BKV vezetőinek. Ingyen adok tanácsot, még végkielégítést sem kérek. A holnapi tárgyaláson mondják azt: "gyerekek, bruttó 250 az átlagfizetésetek. Ha pénteken is sztrájk lesz, akkor egye fene, hajlandóak vagyunk akár visszamenőleg, január 1-jétől módosítani az összeget. Mondjuk 150-re. Deal?"


A bejegyzés trackback címe:

https://gulyas.blog.hu/api/trackback/id/tr921669117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.01.14. 09:12:07

azért amit gaskó csinál az annyira vállalhatatatlan, hogy még
azért arra kiváncsi leszek, hogy egy év múlva hogy fog viszonyulni egy MSZP s- politikus, vagy ez a blog a vasutasztrájkhoz, az irreális követelésekhez?
elhangzik e majd MSZP-s politikus szájából, hogy ha ilyen válság van, akkor normális ember nem gondol sztrájkra?

Dragon Z. · http://www.dragonweb.hu 2010.01.14. 10:37:56

Szerintem deal! Valamelyik nap valamelyik csatorna valamelyik híradójában lebegtette valamelyik buszsofőr valamelyik fizetési papírját, hogy tessék, csak 150ezer körül kap! Igen, csakhogy ez a nettó, mindenféle étkezési utalványok nélkül. Üdvözlöm a sofőr urat, jó munkát kívánok neki, majd csendben kérdezném, mennyi a diplomás minimálbér, és mennyit keres egy falusi sofőr? Ugyanolyan jó sofőr persze, mint jelzett bp-i bkv sofőr.

Nem tudom, egyedül vagyok-e ezzel, de úgy látom, hogy Gaskó úrnak sikerült olyan szintre degradálni a sztrájk fogalmát, hogy a munkáltató már előre röhög, ha ezzel fenyegetőznek a szakszervezetek. Ugyanis ezek a munkáltatók állami/fővárosi, azaz bizonyos értelemben mégiscsak köztulajdonban vannak, vagyis ha veszteséget termel, akkor a köz pénzét veszíti el, de nincs gond, mert a köz pénzéből lesz kipótolva minden. Amikor tehát Gaskó és epigonjai azt mondogatják, hogy ezzel persze a az utasokat is védik, és hogy ez végső soron értünk van, akkor nagyon szépen kérem azt, aki a közelében van, pancsoljon már az orcájába egy termeteset!

Sztrájkkal ugyanis csak akkor lehet elérni valamit, ha a munkáltató érdekelt abban, hogy nyereséges legyen, és bizony fájdalmasan érinti a kiesés. A hazánkban gaskolók (szerintem ez már egy új sztrájkforma, a gaskósztrájk is alternatív elnevezés lehet) munkáltatóinak nem érdeke a nyereség fenntartása, így passzív ellenállással viseltetnek, aminek a vége persze a kifulladás és az érdektelenség - mindkét oldalon.

Lehet, hogy abbéli tájékozatlanságomból adódik a következő javaslatom, hogy nem ismerem a tényeket, de mint a köz egy darabkája, akinek a pénzét imígyen pazarolják folyamatosan, szeretném megkérni az államilag/fővárosilag finanszírozott KÖZszolgáltatókat, hogy hajtsák végre az átszervezéseket és az ésszerűsítéseket! A drága politikai fennebvalóknak pedig most jelzem, csak arra leszek hajlandó szavazni, aki nem fél hozzányúlni a sztrájktörvényhez, amiről persze mindenki tudja, hogy nonszensz. Nem a sztrájk intézménye ellen vagyok - ez a jog jár. De nevetséges, hogy az elégséges szolgáltatásokról évek óta nem lehet megegyezni. Legyen KÖTELEZŐ megegyezni, aztán tőlem sztrájkolhatnak. Ennyi. Uff!

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.01.14. 11:04:25

Szerintem a postások is csendes sztrájkba kezdtek. 3 csomagot várok már két hete, és még egyik sem jött ki.

E-one 2010.01.14. 14:29:02

@Mitya Ivanov: az MSZP-s politikusok reakciójára én is kíváncsi leszek, a sajátomat most tudom: a hülyeség az hülyeség függetlenül attól, ki kormányoz

Blau t 2010.01.14. 16:30:44

Na álljunk meg egy szóra. A BKV-sek sok mindenről tehetnek, de talán azért mégsem lehet felelőségre vonni őket, mert Gaskó István (kurva anyád) "szolidarít" velük.
Eleinte abban bizonytalan voltam, hogy jogosak-e a követeléseik, hiszen ők azt mondták nem kérnek semmi többletet, csak amit eddig is megkaptak, a BKV meg azt, hogy a buszosok keveslik 13 % fizetés emelést, ennél többet pedig a mai helyzetben nem várhatnak.
Aztán tegnap Demszky nyilatkozott: A 13 % úgy jön ki, hogy vátozatlan bruttó nominál bért fizetnek, viszont az adó csökkent. A BKV meg annyira rendes volt a dolgozóihoz, hogy nem csökkentette a bruttó fizut. Vagyis tulajdonképen ily módon növelte. Illetve nem teljesen, mert a 2+2 %-ot + a pulykapénzt azért elvették.
Azon lehet vitázni, hogy a 250 ezer havonta sok vagy kevés. Ámbár a vita megkezdése előtt legyünk tisztában azzal, mi ez a 250 ezer? Nem nettó, hanem bruttó és nem bér hanem jövedelem. Azaz a túlórától a kajajegyen át a munkaruháig minden benne van. Így ez nettó 150 körül van. Szerintem nem sok. De ez mindegy. A lényeg: A világon nincs olyan dolgozó, olyan szakszervezet, amelyik ne tiltakozna, ha a munkaadó csökkenti a jövedelmét, függetlenül annak nagyságától.
Ha ráadásul kiderül, hogy az illető munkáltató az utóbbi időszakban kb. 2 milliárdot költött részben törvénytelen részben indokolatlan végkielégítésekre, akkor pláne joggal lesznek idegesek a dolgozók. Ez a két milliárd ugyanis kb 1,5-2 évig fedezné a dolgozók követeléseit. És ugyanez a munkáltató másra két kézzel szórja a pénzt. Csak egy példa: Kb 2 hete a Mexikói úton felszálltam a földalattira. Az állomáson ellenőrők dolgoztak. (Este 8 óra után történt az eset.) Egészen a másik végállomásig a Vörösmrthy térig mentem. Ez 13 megálló. Minden állomáson, mindkét oldalon 2 ellenőr dolgozott. (A végállomásokon értelemszerűen csak az indulási oldalon.) Azaz 52 ellenőrt fizetett a BKV. Sok ez vagy kevés? Számoljunk. Késő este 8-10 percenként jár a földalatti, a menetidő 15-16 perc. Azaz egyidejüleg 3 vagy maximum 4 szerelvény jár. Vagyis ha minden egyes földalattin utazott volna 2 ellenőr, akkor ugyanezt a munkát 8 ember simán elvégezte volna. 44 ember a mi adónkból fizettek tök feleslegesen. Elfogadva a 250 ezer forintos átlag jövedelmet ez 44 felesleges ellenőr 130 millió forintba kerül évente. Szerintetek hány ilyen dolog van még a BKV-nál?
De ha mindenáron a szakszervezeteken keressük a pénzt, ott is van mit keresni. Már azt sem értem, a szakszervezeti vezetőket miért a BKV fizeti, miért nem a szakszervezet? De ha már ez a törvény ám legyen, fizessen a munkáltató. Egy munkáltatót lehessen kötelezni mondjuk egy szakszervezet 1-2 vezetőjének a megfizetésére. Na de a BKV-nál 23 szakszervezet van. Ha mindegyiknek csak két vezetőjét fizeti a BKV a szakszervezeti vezetők által elismert módon havi egy millióval, az évente több mint 500 millió. Nem sok ez egy kicsit?

Mitya Ivanov 2010.01.14. 19:35:35

@E-one: a sztrájk nem hülyeség. Csak akkor ha hülyék sztrájkolnak

E-one 2010.01.15. 03:38:28

@Mitya Ivanov: persze, így értettem én is

Dragon Z. · http://www.dragonweb.hu 2010.01.15. 09:42:27

@Blau t "Azon lehet vitázni, hogy a 250 ezer havonta sok vagy kevés. Ámbár a vita megkezdése előtt legyünk tisztában azzal, mi ez a 250 ezer? Nem nettó, hanem bruttó és nem bér hanem jövedelem. Azaz a túlórától a kajajegyen át a munkaruháig minden benne van. Így ez nettó 150 körül van. Szerintem nem sok."

Igen, bruttó, de olyat még nem láttam, hogy az alapbérben (alapjövedelem?) benne lenne akár a túlóra, akár a kajajegy, akár a munkaruha. Azokat béren kívüli juttatásként szokás adni (ha adják - ja, és nem jövedelmen kívüliként). A 250e bizony az alap, ezt maguk a BKV-s sofőrök árulták el. Tehát ehhez add hozzá a felsoroltakat. Ettől még korántsem lesz persze álomfizetés, nem erről van szó. De bőven a magyar átlag fölé van ez kalibrálva, lássuk be (csak saját példa: 3 diplomával ennél jóval kevesebbet kapok, nuku túlóra, nuku ruhapénz, és a kajajegyet is majdnem buktuk idén... mégsem sztrájkolok).

Blau t 2010.01.15. 12:15:57

@Dragon Z.: Még egyszer: a sztrájk szempontjából mindegy, hogy sok vagy kevés a 250 000. Ha 10 millió lenne a havi bérük és az vinnék le 9,5 millióra, akkor is sztrájkolnának. Akkor is joggal.
süti beállítások módosítása